The difference between E27 and E14 bulbs

WHAT IS A SOCKET AND A PLINTH?

Socket and plinth are terms that you hear a lot in connection with light bulbs. It is beneficial to understand these two terms:

  • En fatning er helt lavpraktisk den del af lampen, som du skruer pæren ned i, og det er den, som sørger for den elektriske forbindelse mellem pære og lampe.
  • En sokkel er den del af pæren, som skrues ned i fatningen. Derfor er det rigtig vigtigt, at både fatning og sokkel passer sammen, og det er netop derfor, at du hører disse to termer ofte i forbindelse med køb og brug af pærer.

 

EDISON PÆRER

Der findes tonsvis af forskellige lamper, der anvendes til adskillige formål. Derfor findes der også mange forskellige typer af både sokler og fatninger på markedet. En del af disse vil du aldrig få brug for, hvis du blot har at gøre med sokler og fatninger til privatbrug, da der findes rigtig mange specialversioner til forskellige professionelle erhverv.

De mest almindelige pærer, som du sikkert også har stødt på, er E pærerne. E står for Edison, som er pærens opfinder. Af de mest almindelige findes der både E27 og E14. Tallet efter bogstavet hentyder til diameteren af hætten i mm. E27 bliver derfor af de fleste omtalt som en stor sokkel, imens E14 kaldes en lille sokkel, hvilket også siger noget om, hvor udbredte de faktisk er.

E27 bruges ofte i pendel-, bord- eller loftslamper, og derfor er det helt sikkert en type af pærer, som du har mange af derhjemme. Den mindre pære, E14, findes ligeledes mange steder. Det bruges ofte i lysekroner, da den er mere spids end E27 og dermed minder mere om et stearinlys i formen. Den bruges dog også i mange mindre bordlamper og andre mindre typer af lyskilder. Både E27 og E14 har skruegevind og er derfor nemme at skrue ned i den fatning, som passer til.

 

forskellen på e27 og e14

HVORFOR ER DET VIGTIGT AT KENDE FATNINGEN?

Da en lyskilde kun vil virke, når sokkel og fatning passer sammen, er det vigtigt at kende fatningen. Har du eksempelvis en stor E27 fatning, er det kun pærer med denne type sokkel, der passer til. Derfor skal du huske, at det er E27 pærer, som du skal købe, hvis din pære er sprunget, eller det blot er tid til at skifte den ud.

Står du med en sokkel og en fatning, som ikke passer sammen, behøver du dog ikke smide den ene eller den anden ud. Der er nemlig mulighed for at bruge en sokkeladapter. Med en sokkeladapter kan du skifte fatning på din yndlingslampe eller anden eksisterende lysinstallation i husstanden, og så har du mulighed for fx at bruge en E27 sammen med en E14.

← Older Post Newer Post →