Det kan være en svær opgave at vælge den helt rette spisebordslampe. Er du i tvivl om hvilken lampeform der vil være den rette for dig og hvilken højde spisebordslampen skal hænge? Fortvivl ikke, hos Lumega Home har vi en indgående viden og erfaring med belysning af bl.a. private hjem. For at hjælpe dig godt på vej, så har vi sammenfattet en visuel guide med vores bedste tips til når du står og skal vælge din næste spisebordslampe.
Denne guide tager dig i hånden og guider dig gennem forskellige lampeformer, deres betydning for brugen af spisebordet, samt hvilken højde spisebordslampen skal hænges i.
Hos mange familier er spisebordet samlingspunktet for hele familien og stedet hvor vennerne bliver inviteret på god mad eller anden social aktivitet. Derudover bruger mange ligeledes deres spisebord som kontorplads, til avislæsning, opgaveskrivning og andre kreative udfoldelser. Derfor er det vigtigt at gøre sig klart hvad man bruger sit spisebord til inden man går ud og køber en ny spisebordslampe.
Bliv klogere på din næste lampe med denne ultimative guide til spisebordslamper:
- Lampetype – vælg den rette
- Hvor mange lamper har du brug for
- Ophængningshøjden på spisebordslampen
Lampetype:
Det er særligt vigtigt at vide hvor meget lys der er brug for både på spisebordet såvel som omkring spisebordet. Hvad bruger du dit spisebord til? Svaret på dette spørgsmål vil gøre det lettere for dig, at vælge den rette lampe som understøtter dine behov og din aktivitet/brug af spisebordet.
Udformningen af lampen er afgørende for hvordan lyset kommer ud af lampen og hvordan lyset spredes i rummet. Udformningen har ligeledes indvirkning på hvor høj spisebordslampen skal hænge over spisebordet.
Billede 1: Lampeformer - 360 grader pendel, direkte pendel og åben pendel
360 grader pendel (diffust lys): Vælger du en pendel / lampe hvor lyset kommer ud 360 grader omkring lampen (se billede 1), så har du valgt en lampe med diffust lys. Dette vil sige at lyset spreder sig i hele rummet og lyskilden vil oftest være mere eller mindre skjult af enten det materiale lampen er lavet af – ikke dermed sagt at der intet lys kommer ud – dette gør blot at du ikke bliver blændet af selve lyskilden. En lampe med blottet / synlig lyskilde kan ligeledes give et diffust lys som spæder sig i hele rummet. Fordelen ved denne type lampe er at der både kommer lys på spisebordet samt i loftet – herved føles rummet ikke så mørkt. Dog vil du ved denne lampeform ikke få et fokuseret og direkte lys – hvilket er problematisk hvis du skal bruge det til kontor, lektielæsning, kreative sysler eller noget helt fjerde.
Lumega Homes bud på en god '360 grader pendel': Dagny, Drop
Åben pendel (direkte og indirekte lys): En åben pendel er en lampe med lystætte sider, hvilket vil sige at lyset bliver projekteret op på loftet (indirekte) og ned på dit spisebord (direkte)(se billede 1). Ved denne lampeform får du både oplyst loftet, hvilket vil sige at rummet vil fremstå lysere (generelt oplyst), samt lys på fokuseret ly spå spisebordet. Skærmningen af lyskilden gør at du undgår blænding og har mulighed for at placere spisebordslampen relativt højt over spisebordet og stadig undgå at se lyskilden.
Lumega Homes bud på en god 'åben pendel': Winthers, Alvilda, Marble serien
Direkte pendel (direkte lys): En pendel med direkte lys, er en lampe form hvor lyset kun kommer direkte ned på dit spisebord (se billede 1). Dette er en ideel lampetype, hvis du også ønsker at benytte spisebordet som arbejdsplads, lektielæsning mv. Lyset et koncentreret omkring spisebordet og oplyser derfor ikke resten af rummet, med mindre at du har placeret andre lyskilder omkring spisebordsområdet. Denne lampeform har oftest en blottet / synlig lyskilde, hvilket vil sig at den skal hænge tættere på spisebordet end eksempelvis en ’360 graders pendel’ – hænges en ’direkte pendel’ for højt vil lyskilden muligvis blænde dig.
Antal lamper:
Det er en god ide at vælge det antal lamper som harmonerer bedst med spisebordets størrelse. Vælger du én enkelt lampe til et stort bord, så vil der givetvis mange lys på en del af bordet. Vælger du derimod flere lamper til et lille bord, så kan det let komme til at se ’’presset’’ og uharmonisk ud.
Én lampe: Har du et spisebord der måler omkring 120-180 cm i længden, så er det oftest nok blot at have én lampe hængende over spisebordet. Lyset vil kunne fordele sig over hele spisebordsfladen og give nok lys til diverse gøremål (afhængig af lampetypen). Har du et rundt bord, er det oftest også nok med én smuk lampe over bordet.
To eller flere lamper: Har du et spisebord der måler omkring 180-300 cm i længden, så er det en god ide at vælge to eller flere lamper. Vælger du en relativ ’’stor lampe’’, så er det oftest nok at beuge to for at få det optimale lys på bordet. Vælger du derimod en ’’mindre lampe’’, så kan der være behov for at vælge flere (oftest tre) lamper. Vælger du ’’små lamper’’ så vær opmærksom på at ophængningshøjden bliver lavere (de vil altså skulle placeres tættere på bordpladen) for ikke at blænde dig.
Ophængningshøjde:
Det er vigtigt at lamperne bliver placeret i den rette højde overspisebordet. Det har både betydning for:
- det visuelle udtryk
- lysfordelingen (og dermed lysets funktion)
- blændingen (synlig lyskilde kan genere øjnene)
- udsynet til personen på den anden side af bordet (ærgerligt at invitere gæster man ikke kan se)
Lampetype: 360 grader pendel – denne lampetype giver som sagt et diffust lys, den oplyser altså ’’hele rummet’’. Du kan derfor placere denne lampetype højere end de før beskrevne lampetyper. Denne lampetype giver et smukt og stemningsskabende lys i rummet pga. den ’’skjulte lyskilde (pære). Lyskilden er oftest ’’dækket’’ af enten opalglas, rispapir eller et andet materiale der lader lyset slippe igennem. Du slipper derfor for at kigge direkte ind i lyskilden – med mindre at dette er en del af lampens design. Er lyskilden synlig gennem eksempelvis klart eller farvet glas – så er lyskilden oftest udvalgt til at kunne være synlig, hvilket vil sige at den ikke vil blænde dig og muligvis også har en dæmpbar funktion (alle lampetyper kan have en dæmpbar funktion – hvilket giver dig mulighed for at justere hvor meget lys der kommer ud af lampen).
Åben pendel og direkte pendel – begge disse lampetyper giver lys direkte ned på bordpladen (åben pendel giver ligeledes lys opad). Lampens udformning, selve designet, er afgørende for hvor højt lampen kan/skal placeres over spisebordet. Læg mærke til om lyskilden er synlig eller om designet skjuler lampens lyskilde/pære. En tommelfingerregel er at lampen skal placeres, så lyskilden ikke er synlig. Oftest 60-75 cm over bordpladen – er lamperne ’’store’’ er 55-65 cm over bordpladen at fortrække. Test det ved at én holder lampen mens den anden sætter sig ved spisebordet og tjekker om højden er korrekt og lyset ikke skinner/blænder/genere vedkommende i øjnene. Det anbefales at hænge spisebordslamper cirka 60-70 cm over bordpladen med en ’’åben pendel’’ og en ’’direkte pendel’’. Er lyskilden ’’skjult’’ af en diffuser, hvilket gør at lyset stadig kan komme igennem, men at lyskilden ikke er direkte synlig – så kan ophængningshøjden godt snige sig op på 70 cm over bordet.
Billede 2: Visualisering af understående eksempel
Eksempel: (se billede 2) Bordet er 230 cm langt og der er valgt to ’’direkte pendler’’ til at belyse bordet. De er placeret med 60-80 cm mellemrum mellem hinanden (og derved også 60-80 cm til hver bordende). Højden er højere end de førnævnte 70 cm – de er placeret i en højde på 76 cm over bordpladen. Dette skyldes at lampetypen tillader det – lampens design spiller nemlig ligeledes en rolle i hvor højt den kan hænge over bordpladen. Der er mange ting at holde styr på, det ved vi godt, derfor er vi altid klar på at råde og vejlede dig gennem lampe-junglen, så du får valgt den lampe der passer til dig og dine behov.