Hvilken pæretype skal du vælge?
Lamper kan enten have ’’indbygget lys’’, hvilket vil sige at du ikke selv kan eller skal bekymre dig om selve pæren i lampen. Andre lamper har en fatning som passer til en specifik pæretype eksempelvis E27, hvilket er den mest udbredte pære type til indendørsbelysning (foruden spots). Har du mulighed for at vælge pæren selv, så er der et par ting du skal være opmærksom på:
Rent visuelt, så vær opmærksom på om pæren er synlig eller ej (kan du se pæren?). Tænk ligeledes på om pæren har en diffuser eller ej – kan du ’’se ind i pæren?’’ så har den ingen diffuser, er pæren derimod mælkehvid – så står du med en pære med indbygget diffuser. En pære med diffuser er god til nogle ting, ikke så gavnlig i en lampe med synlig pære. Ingen regel uden undtagelser - er skærmen eksempelvis lystæt og lyser nedad (nedadrettet lys) over køkkenbordet, så kan en pære med diffuser være gavnlig – herved blænder lyset mindre end en pære uden diffuser.
En pære kan både fås i som LED, glødepære, halogen eller sparepære? Hver type med hver sin egenskab. Glødepæren er dog ved at udgå pga. dets høje energiforbrug. LED pæren er derimod energibesparende og har ikke samme udfordringer som sparepæren. Sparepæren tager tid før den tændes på fuld styrke, hvorimod LED pæren tænder på fuld styrke med det samme.
Har du nogensinde set på en pære og undret sig over hvad Lumen betyder? Lumen angiver, hvor stor mængde lys pæren udsender – lysstrømmen. En pære med høj lumen lyser meget og en pære med lav lumen lyser mindre. Lumen angiver i princippet det samme som Watt.
Hvad så med pærens Ra-værdi? Denne værdi angiver pærens evner til at farvegengive et givent objekt. Ra-værdien angiver lysets evne til at gengive lyset på en skala fra 0-100. Jo højere Ra-værdi jo bedre farvegengivelse – til sammenligning så har dagslys en farvegengivelse på 100. Så vil du gerne kunne se agurkens grønne farve på køkkenbordet, så vælg en pære med en Ra-værdi på mindst 95.
Sidst med ikke mindst Kelvin – hvad er det? Kelvin angiver ’’temperaturen’’ på lyset. Det er altså ikke pæren som stiger i temperatur, men derimod lysets farve. Ønsker du en pære med ’’varmt’’ behageligt lys, så vælg en pære med lav Kelvin, ønsker du derimod et ’’koldt’’ lys, så vælger du en pære med høj Kelvin. En typisk pære over spisebordet har en Kelvin på 2700K og dagslys ligger på omkring 6500K.