Hvorfor springer din pære?

.. og sådan kan du forebygge det

Ønsket om forskellig belysning kræver forskellige pærer. Vi har samlet de 5 hyppigste årsager til, at pæren kan springe – men først: For at forstå pærernes funktioner, forklarer vi lige kort og forståelig herunder, hvordan de forskellige pærer fungerer.

GLØDEPÆRE

En glødepære sender strøm gennem en metaltråd, som danner elektrisk modstand, og dermed dannes der varme, som skaber lys. Glaskolben udenom glødetråden er tom for luft og i stedet fyldt med stoffet argon, som sammen med den elektriske modstand er med til at danne den elektromagnetiske energi, hvorudfra lyset skabes. Glødepæren har et højt energiforbrug, hvorfor du kan forvente, at den har en korte levetid end spare- og LED-pæren.

 

hvor springer din pære - og hvordan undgår du det?

LED (LIGHT EMITTING DIODE) PÆRE

En LED pære har ikke en metaltråd, som brænder på samme måde som en glødepære. I stedet består denne pære af elektriske didoer, som omdanner energi til lys. Dioder består af en plade med ekstra mange elektroner på den ene side og et mindre antal elektroner på den anden. Når elektronerne går i bevægelse mod siden med det mindre antal elektroner og videre mod den positive pol, så vil de tabe energi. Denne energi omsættes til lysenergi, som resulterer i, at der kommer lys i LED-pæren. Denne pære er bæredygtig og langtidsholdbar, som både er en fordel for miljøet og din økonomi.

 

SPAREPÆRE

En sparepære virker på samme måde som et lysstofrør. Denne bliver nemlig funktionel, ved at fluorescerende lyspulver i glaskolben rammes af elektriske ladninger og derved skaber lys i pæren. Som navnet antyder, bruger en sparepære mindre energi end de traditionelle glødepærer. Den er altså  mere energivenlig  - og ligesom LED-pæren god for økonomien.

 

DE 5 ÅRSAGER TIL, AT EN PÆRE SPRINGER

Der kan være mange forskellige grunde til, at pærer springer. Som lovet, har vi samlet de 5 hyppigste årsager:

 

  1. Løs forbindelse mellem sokkel og pære

En løs forbindelse mellem sokkel og pære kan forårsage, at elektronerne skal springe fra punkt A til B i stedet for blot at løbe igennem. På den måde generes der mere varme, end hvad godt er, og pæren kan springe. Løsningen på dette problem er, at du strammer pæren godt og grundigt, så den sidder ordenligt fast i soklen.

 

  1. Overskredet wattgrænse

Pærer har en wattgrænse. Hvis denne grænse overskrides, vil armaturet blive overophedet, og pæren vil springe. Løsningen er, at du altid tjekker den maksimale wattgrænse på din pære og sørger for ikke at gå over dette tal.

 

  1. Olierede eller fedtede hænder

Er der efterladt olie eller fedt på en pære, kan det blive varmt og skabe revner. Det gælder især med gløde- og halogenpærer, da de kan blive rigtig varme. For at være sikker på ikke at efterlade olie, fedt eller lignende på pæren, kan du tage handsker på. Bruger du LED-pærer, er det dog oftest ikke nødvendigt, da denne type pære producerer meget lidt varme.

 

  1. Defekte dele

Hvis der er en del af pæren, som er defekt, kan det resultere i en sprængt pære. Det kan både være soklen, metaltråden, glasset eller noget helt andet. Uanset hvad, er løsningen blot at købe en ny pære, som fungerer, som den skal.

 

  1. ’Udløbet’ pære

Pærer kan også være udløbet på dato. ’Seriøst?’, tænker du. Men det er korrekt. Pærer kan nemlig blive for gamle. Dette problem opstår ofte med glødepærer, da de ikke har lige så lang levetid som andre typer af pærer. Bruger du glødepærer, bør du skifte dem cirka én gang om året for at undgå dette problem.

 

SIKKERHEDSTIPS FOR AT UNDGÅ SPRUNGET PÆRER

Undgå at udskifte en sprængt pære for ofte - følg med fordel disse simple råd:

  • Sluk lyset og vent, til lampen er kølet ned, inden du sætter ny pære i.
  • Hav altid et let greb om pæren.
  • Brug handsker.
  • Hold altid pæren væk fra vand.

Disse få råd kan medvirke til at skabe længere levetid på dine pærer. Og ønsker du en mere holdbar og bæredygtig løsning, så anbefaler vi altid Led-pæren eller sparepæren. 

← Ældre opslag Nyere opslag →