Hvad har fitnesscenteret, shopping og agurkeoplevelsen med hinanden at gøre?

Hvorfor ser du bedre ud i fitnesscenteret? Hvorfor er kjolen pænere, da du prøvede den i prøverummet end derhjemme? Hvad er årsagen til at agurken synes mindre grøn ved middagsbordet? 

Har du nogensinde stået i fitnesscenteret og tænkt på hvor ’’skarp’’ du så ud i centerets spejle og undret dig over, hvorfor det ikke er det samme indtryk du får af din egen krop, når du kommer hjem og kigger i dit eget spejl? Måske har du oplevet at prøve en kjole i en tøjbutiks prøverum, konstateret at du så strålende ud i den kjole, gjort tanke til handling, købt kjolen med henblik på at iklæde dig den ved næstkommende lejlighed. Når lejligheden så har budt sig og du trak i din nye kjole, så var den ikke helt så magisk som da du stod i prøverummet. Eller måske er du en af dem der kunne have svoret på at agurken så langt friskere ud, da du valgte den i butikken eller plukkede den i drivhuset – end da agurken få timer senere landede på middagsbordet og så væsentligt anderledes ud i farven end du huskede. 

Hvad har disse tre scenarier til fælles? Det første scenarie du oplevede i de 3 eksempler (din krop, kjole eller agurken) i, var alle tre i miljøer, hvor belysningen har været af særlig god kvalitet. Ønsker du at se/opleve dine omgivelser i deres reelle farve – aka den farve de ville have i naturligt dagslys – så er det en god ide at vælge lyskilder/pærer med en god CRI. CRI står for Color Rendering Index  og farvegengivelsen angives i Ra. Lyset CRI er en indikator for hvor god lyskilden/pæren er til at gengive farver. Skalaen går fra 1 til 100 procent. Dette indeks angiver, hvor præcis lyskildens/pærens farve angives i forhold til solen lys. Jo højere CRI, jo tættere er lyskilden på dagslys. Lyskilder/pærer med en CRI mellem 80 og 89 har en høj farvegengivelse, hvilket gør dem velegnet til brug stort set alle steder. Denne CRI ville ofte være benyttede i hjemmet, kontorer, lagre osv. Hvorimod butikker, frisør, fitnesscentre mm. ofte benytter en CRI mellem 90-100, da farvegengivelsen her, er alt afgørende for din oplevelse af ''produktet/ydelsen''. 

En lyskildes/pæres CRI har altså påvirkning på hvordan du ser / oplever ting. En agurks farve kan være væsentligt anderledes afhængig af om du ser den i dagslys eller om du ser den på aftensmadsbordet i skæret fra det elektriske lys. Opleves farven anderledes i det elektriske lys end i dagslys, så er det sandsynligvis fordi lyskildens/pærens CRI er lav (under 80), der vil agurken synes gullig, hvorimod hvis du har en pære med en CRI på over 90 vil du opleve agurken i dets oprindelige naturlige farve. 

Næste gang du skal udskifte en pære, så husk at tjekke pærens CRI (den står på emballagen, hvis du køber den i en butik). Du kan altid være sikker på at en pære købt hos Lumega Home har en god CRI. Vi hos Lumega Home står altid til rådighed hvis du mangler hjælp ift. belysning.

← Ældre opslag Nyere opslag →