Den rigtige højde til dine lamper

Skal du hænge nye lamper op, kan det være svært at finde ud af, hvor højt eller lavt de skal hænge. Læs med i dette blogindlæg, hvor vi guider dig til at finde den rigtige højde til dine lamper.

Den rigtige højde afhænger af placering

Der findes ikke ét rigtigt svar på, hvor højt en lampe skal hænge. Det kommer rigtig meget an på, hvor lampen er placeret. Lamper har nemlig forskellige funktioner i de forskellige rum i huset, og lampens ønskede funktion har stor betydning for, hvor højt den skal hænge. Så inden du beslutter dig for, hvor højt din lampe skal hænge, skal du overveje, hvad du egentlig ønsker at bruge lampen til. Skal den oplyse et helt rum? Et bord? Eller skal den bruges som læselys?

lampe højde over spisebord

Ophængning af lamper i de forskellige rum

Der er forskellige tommelfingerregler for, hvor højt en lampe skal hænge i de forskellige rum. Skal du hænge en lampe op over spisebordet er anbefalingen, at den skal hænge mellem 55 og 75 cm over spisebordet. 55-65 cm ved små lamper og 60-75 for større lamper.

Skal den nye lampe hænge over køkkenbordet og fungere som arbejdslys, når du laver mad eller gør rent anbefales det at hænge den cirka 75-80 cm over bordet. På den måde vil lyset nå længere ud, og du vil få en god belysning i et større område.

En lampe over et stuebord kan også være svær at placere. Den skal for det første hænge så højt, at man ikke støder hovedet ind i den. Derudover skal den ikke forstyrre udsyn til tv eller personer, som sidder i en sofa overfor. Der er dog ofte flere behov, der skal dækkes i en stue i forhold til belysning. Derfor kan du med fordel overveje at bruge forskellige lamper. Nogle som lyser opad og andre som lyder nedad. På den måde får du rummet til at virke større og samtidig skabes også en hyggelig stemning.

Lampehøjde over arbejdsbord

 

Det sidste råd i forbindelse med højden på lamper er, at belysning i et kontor bør hænge i en højde af minimum 120 cm. Samtidig kan du forsøge at placere skrivebordet strategisk, så der kommer lys ind fra siden. På den måde kan du se dit arbejde uden at få forstyrrende lys i hovedet.

Generelle anbefalinger til dig, der skal hænge lamper op 

Skal du hænge mere end en lampe op i et rum, anbefaler vi, at du hænger dem med minimum 80 cm afstand. Desuden er det altid en smart ide, at du forsøger at afprøve forskellige højder, så du selv kan finde ud af en højde, som passer til dig og dine behov.

Læs også vores andre spændende blogs om f.eks.: belysning i soveværelset, sortering af elpærer og lys i reloen.

← Ældre opslag Nyere opslag →